Het bijzondere herdenkingsjaar slavernijverleden 2013 is inmiddels afgerond en is de herdenking voor 2014 overgedragen aan Zeeland op 2 december 2013. Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013 kijkt met veel genoegen en voldoening terug op dit jaar.

Op 14 februari is op informele wijze samen met vele initiatiefnemers van projecten teruggeblikt op het jaar 2013. Met een speciale uitgave heeft de Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013  een boek ontwikkeld dat een beeld geeft wat er allemaal het afgelopen jaar is gebeurd rondom het thema slavernijverleden. Het eerste exemplaar van het boek ‘Herdenkingsjaar Slavernijverleden 2013’ is overhandigd aan Wethouder Andree van Es.

In het boek zijn ook foto’s opgenomen van de fotograven Edwin van Eis (Bestuursdienst Amsterdam), Zejna Kaunic (See Yourself Photography), James van der Ende (Brand MKRS Creative Agency), de Nationale Reisopera, Rose Leerdam-Bulo (Antilliaans Netwerk) en Afdeling Communicatie van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (Gemeente Amsterdam).

Voor het jubileumboek klik hier: download

De Algemene Vergadering van de VN heeft 2 december uitgeroepen tot de Internationale Dag voor de Afschaffing van de Slavernij. Deze dag wordt aangegrepen om terug te blikken op 150 jaar afschaffing slavernij en vooruit te blikken naar de toekomst. De jongeren zullen centraal staan, zij zijn immers de toekomst:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Verenigde_Staten

Op 2 december 2013 vond Nobody For Sale plaats in het MC Theater in Amsterdam. Nobody For Sale is de inspirerende finale van het jaar 2013 waarin Nederland de afschaffing van de slavernij herdacht. In de middag stonden jongeren stil bij het slavernijverleden en hun toekomstmogelijkheden. ‘s Avonds waren er optredens van o.a. de vocalisten Izaline Calister, Hadewych Minis en Denise Jannah, naast Jörgen Raymann en MC Brainpower. Met de columnbattle De Staat van Het Statement en Het historisch Duel tussen geschiedenisdocenten staan de Nederlandse Taal en de Gedeelde Geschiedenis van Nederland in de schijnwerpers.
Het jaar 2013 was tot dusverre het jaar waarin we op verschillende momenten stilstonden bij het slavernijverleden van Nederland. Op deze dag organiseerde de Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013 een slotevent onder de naam ‘Nobody for Sale’ waarin wordt teruggeblikt op het herdenkingsjaar en vooruit wordt geblikt naar de toekomst. Symbolisch zal het stokje worden overgedragen aan Zeeland waar in 2014 de herdenking zal plaatsvinden van 200 jaar afschaffing van de slavenhandel.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan overhandigt symbolisch de slavernijherdenking aan Zeeland. Wethouder Andrée van Es en bestuurslid Franc Weerwind nemen deel aan de ceremonie..

Deze dag vormt de afsluiting van het gehele herdenkingsjaar en tevens het overdrachtsmoment naar Zeeland voor de herdenking van de afschaffing van slavernij in 2014.

Voor meer informatie:

http://www.middelburg.nl/Actueel/Nieuws/Start_herdenking_afschaffing_slavenhandel_2014

Nobody For Sale

Nobody For Sale is de inspirerende finale van het jaar 2013 waarin Nederland de afschaffing van de slavernij herdacht. In de middag staan jongeren stil bij bij het slavernijverleden en hun toekomstmogelijkheden. ‘s Avonds zijn er optredens van o.a. MC Fit, I Am Aisha, Jayh, Michael Bryan, Izaline Calister, Hadewych Minis en Denise Jannah, naast Jörgen Raymann en MC Brainpower. De avond wordt live uitgezonden via Radio6 en FunX.

http://www.mconline.nl/mconline/index.xql?id=/mc/producties/extern/nobodyforsale

De 150ste Nationale Herdenkingsdag 1 juli 2013

Een waardige herdenkingsdag

‘Wat een inspirerende bijeenkomst’, zegt Joan Ferrier, voorzitter van de Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013 die in de vroege ochtend van 1 juli tussen honderden mensen op het Leidseplein staat voor het Keti Koti Ontbijt.

De stichting heeft samen met de Stadsschouwburg het ontbijt georganiseert, dit jaar voor het eerst. Ook de Wethouder Andrée van Es die de herdenkingsactiviteiten in het 150ste jaar een warm hart toedraagt, was aanwezig.

Ontbijt voor de vrijheid

Vandaag wordt de vrijheid gevierd; afschaffing van de slavernij, Keti Koti, precies 150 jaar geleden. En de dag begint met een ontbijtje, bereid en geserveerd door zo’n dertig bekende Nederlanders aan picknicktafels op het plein. Job Cohen maakt bijvoorbeeld roerei, Hans Dagelet bakt wentelteefjes en Karin Bloemen pannenkoeken. Iedereen heeft het overduidelijk naar zijn zin: er wordt gezongen, bijgekletst, geflaneerd en gegeten.

Wie uit de tram stapt, kan zo mee-eten, wat ook gebeurt. Ook schrijfster en verhalenvertelster Cynthia Mcleod is erbij, net als Typhoon die een gedicht rapt. En dan is het elf uur en tijd voor de Bigi Spikri. Een bonte stoet van inmiddels duizenden mensen vertrekken dansend en zingend onder begeleiding van brassbands naar het Oosterpark, voor de Nationale Herdenking.

 

21 Saluutschoten

Op 1 juli 2013 is op initiatief van Stichting Slavernijverleden 2013 en de vereniging Opo Kondreman, 21 saluutschoten gelost op het Marine Etablissement Amsterdam.  Deze saluutschoten werden afgevuurd door defensie ter ere van de markering van het 150 jaar geleden administratief afschaffen van de Nederlandse slavernij op 1 juli 1863. De schoten werden achter elkaar, met 5 seconden tussen elk schot, afgevuurd, net voor dat de officiële ceremonie op gang kwam. Het was op een groot scherm te zien en te horen in het Oosterpark.

 

De nationale uitzending van de nationale herdenking

NOS heeft op de dag uitgezonden met meer dan 400.000 kijkers zowel voor de herdenkingsactiviteiten ’s middags als voor de avonduitzending.
Vice-premie Asscher staat stil bij de pijnlijkste perioden uit onze gedeelde geschiedenis: “wij zijn één in de verbijstering over het mensonterend handelen”.
Met een plengoffer brengt Marian Markelo dank aan onze voorouders, voor wat zij achterlieten en vraagt zij kracht voor ons allen om het land in harmonie verder te ontwikkelen. Burgemeester Van der Laan belicht “het andere verhaal” van de Gouden Eeuw, dat van de mensenhandel en “de bijna niet voor te stellen aantallen, en het bijna niet voor te stellen leed”.

Na de waardige herdenking barst de viering van de vrijheid los: een lange stoet trekt langs de kransen en in heel het Oosterpark is het feest te voelen. Bezoekster Milli Cent (70) vindt het “hartstikke leuk dat de gemeenschap zo één is met elkaar: Ik ben blij dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima er waren, dat schept saamhorigheid. Als ze er niet waren, dan zou de spijt niet uit het hart gekomen zijn.”

Opera Katibu di Shon

In de Amsterdamse Stadsschouwburg vond ‘s avonds op 1 juli de wereldpremière plaats van de opera Katibu di Shon – Slaaf en Meester, met een hoofdrol voor mezzosopraan Tania Kross. Deze eerste opera in het Papiaments was een indrukwekkende afsluiting van de nationale herdenking.

Joan Ferrier, voorzitter van de Stichting riep alle aanwezigen op om de positieve energie en de kracht voor het slavernijverleden ook na vandaag ‘levend, levendig en aanwezig te houden’ omdat er alleen ‘een gezamenlijke toekomst is, als we het verleden recht in de ogen kunnen kijken’. Voorzitter Eddy Campbell van het Nationaal Instituut Slavernijverleden Ninsee kreeg drie winnende foto’s aangeboden van de jongerenfotowedstrijd Picture this!, waarin jongeren verbeeldden hoe slavernij in het heden doorwerkt.