Op maandag 24 juni is in het Stadsarchief Amsterdam de première van de documentaire Slavenschip Leusden, sabi yu historia.

Twee jonge Nederlandse filmmakers Carlien Megens en Erwin Veenstra zochten dit voorjaar mee naar de immateriële overblijfselen van de grootste Nederlandse scheepsramp aller tijden. Slavenschip Leusden verging in 1738 bij de monding van de Marowijnerivier. De bemanning overleefde de ramp, maar timmerde vóór het zichzelf in veiligheid bracht de luiken van het ruim dicht. Bijna 700 mensen verdronken in de buik van het schip.

Begin april vertrokken Megens en Veenstra als onderdeel van een journalistentrainings- en uitwisselingsproject onder leiding van initiator van het project journalist Henry Strijk naar Suriname. Niet om de exacte coördinaten van de rampplaats te ontdekken, maar vooral om door te dringen tot de Surinaamse beleving van het slavernijverleden en om de slavernijgeschiedenis ‘eigen’ te maken.
In 2013 wordt in Nederland en Suriname herdacht dat het precies 150 jaar geleden is dat de slavernij werd afgeschaft. Maar zelfs na anderhalve eeuw vechten Surinamers nog steeds voor de erkenning van het leed dat hun tot slaaf gemaakte voorouders werd aangedaan.

Megens en Veenstra zochten antwoorden op vragen als hoe het komt dat Nederlanders en Surinamers zo verschillen in hun perceptie rond dit deel van ons gezamenlijk verleden. Wat bedoelen Surinamers eigenlijk als zij zeggen te vechten voor erkenning? Is het zo dat Nederlanders niets weten van het verleden in de slavenhandel? Waarom ligt dit hoofdstuk nog zo dicht onder de oppervlakte in Suriname?
In de 50 minuten durende documentaire met de subtitel, ken je geschiedenis, maken Megens en Veenstra een roadtrip door Suriname. Zonder vooroordelen spraken zij met wetenschappers, journalisten en mensen die toevallig op hun pad kwamen. Ze bestudeerden en bespraken met collegae journalisten in opleiding het promotieonderzoek van historicus Leo Balai dat het uitgangspunt was voor deze reis. Een  reis die zou moeten leiden naar de mogelijke rampplek. In de natte klei van de Marowijnerivier vergezelden ze Winti-priesteres Elly Purperhard en haar assistenten  die voor het eerst een eerbetoon brachten aan de verdronken ‘slaven’. De makers bleven daarbij niet geheel op afstand, maar werden onderdeel van de ceremonie ter nagedachtenis en tot rust van de omgekomenen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk op welke manier het slavenverleden geworteld is in het dagelijkse en spirituele leven van Surinamers.
Voor de besloten eerste vertoning wordt de pers van harte uitgenodigd. De première vindt plaats op 24 juni in de filmzaal van het Stadsarchief Amsterdam. Vóór de documentaire zal kunstenaar Loek Grootjans vertellen hoe het Slavenschip Leusden een plaats krijgt in ‘Storage for Distorted Matter’.

De zaal is open vanaf 19:30, de aanvang is om 19:45.
Na afloop is er gelegenheid om betrokkenen te spreken op het Bodeplein van het Stadsarchief. Aanmelding is verplicht.